A társkeresési szakértő szemével

A társkeresési szakértő szemével

Hogyan éld túl a karácsonyt, ha nincs társad?

20 tipp a szakértőtől

2021. december 17. - Bilics Tímea

HOGYAN ÉLD TÚL A KARÁCSONYT, HA NINCS TÁRSAD?
20 tipp a szakértőtől

20_tipp_karacsony_1.png

Photo by Pexels

Megint egyedül töltöd a karácsonyt és talán már ez az adventi időszak is tele van szorongással. Amint meghallod a kiskarácsony-nagykarácsonyt, a hullapelyhest vagy valamelyik amerikai karácsonyi slágert, meglátod az üzletek és plázák ünnepi díszeit és a sok csokimikulást, máris arra gondolsz mi lesz veled Szenteste, hogyan fogod viselni az egyedüllétet.

Ha családi körben töltöd, azért lehet nehéz, mert a Tesód a családjával és a gyerekeivel érkezik, emlékeztetve téged mindarra, ami neked nincs, ha pedig teljesen egyedül leszel, azért lesz nehéz. Előre félsz, hogy mennyire magányos és elhagyatott érzés környékez majd meg, és már most szorongsz az egész ünnepi időszaktól. Összeszorul a szíved minden kézenfogva vásárolgató pár láttán is , lehet, hogy sokat sírsz és szomorkodsz.

Ilyenkor a magány még súlyosabban ül az ember vállán és arra gondol, vajon mit rontott el, vajon mi a hiba vele, ő miért nem kellett senkinek? És mindig vannak bezzeg személyek, akik semmivel sem jobb adottságúak, jobb kiállásúak vagy értelmesebbek (sőt!), nekik mégis van társuk és családjuk és ilyenkor ez a helyzet még fájóbb lehet számodra.

Ha te is magányos karácsony elé nézel és már most szorongsz tőle, akkor neked szól ez a lista, amit összeállítottam arról, hogy mi az, ami picit segíthet ilyenkor neked.

Összegyűjtöttem 5 pontot arról, ami segít a gondolataidat kicsit átkeretezni, más mederbe terelni. A többi pont pedig arról szól, konkréten mit tehetsz, hogy jobban érezd magad.
Az alábbi pontokkal nem ígérem, hogy egy csapásra minden happy lesz, de mindenképpen hozhatnak egyfajta könnyülést és épp ez a célunk velük.

 

GONDOLATI ÁTKERETEZÉS:

1. JELENTÉSADÁS
Pszichológiai tény, hogy mindig úgy érezzük magunkat, amilyen jelentést adunk a dolgoknak és a velünk történteknek. Érzelmi befolyásoltság alatt hajlamosak vagyunk a legrosszabb dolgokra számítani a felmerülő lehetőségek közül, és abba beleélni magunkat. Tehát ha te előre eldöntöd, hogy a karácsony társ nélkül egy szörnyen magányos dolog, akkor egész biztosan úgy is fogod magadat érezni. Persze ez nem azt jelenti, hogy meg kell ezt tagadni és nem környékeznek meg majd a rossz érzések, de egyáltalán nem kell ennek egy szörnyű érzésnek lennie, hisz az egy szélső érték az érzelmi skálán, amelyből rengeteg más érzés is megtapasztalható.

2.ÉRZELMEK AZONOSÍTÁSA
Praxisom során tanítom a klienseimnek, hogy ha nem jól vagyunk, de azonosítjuk és kimondjuk a bennünk lévő érzéseket, az máris árnyalatnyit könnyít rajtunk. Ilyenkor nem egy nagy, nyomasztó felhő ül ránk, hanem tudjuk, mi történik velünk és ez már egyfajta biztonságérzetet hoz. Tehát figyeld meg magad és mondd ki legalább magadnak, ami benned van. Például: „Magányosnak és elhagyatottnak érzem magam.”, „Attól félek, hogy sosem lesz párom”, „Attól tartok, hogy végleg elrontottam az életem”.
Utána pedig fontos magadnak feltenni a következő kérdést: Mit tehetek itt és most magamért, hogy picit jobban érezzem magam?

3.TORZÍTÁSOK FELISMERÉSE
Érdemes a karácsonyhoz kapcsolódó érzelmi torzításokat felismerni és rendezni magunkban, mert sokszor azok húznak be egy negatív érzelmi spirálba, ahonnan utána nehéz lehet kikeveredni. Fontos felismerni, hogy ezek mindenképpen túlzóak, közel sem fedik az igazságot és tudattalanul és akaratlanul saját magunknak okozzuk nehéz perceket velük.

Ilyenek például:
X Én már örökre egyedül maradok.
Helyette: Ez egy pillanatnyi állapot, ami lehet szomorú, ugyanakkor a múlt és jelen nem predesztinálja a jövőt.

X Rajtam kívül mindenkinek van párja.
Helyette: Lehet, hogy a környezetemben sokaknak van társa, ám rajtam kívül százezres nagyságrendben vannak társkeresők, akik hasonlóan érzik most magukat, mint én.

X Ez a szeretet ünnepe, mindenki boldog rajtam kívül.
Helyette: Biztosan vannak, akiknek ez az ünnep szeretetteljese családi körben telik, ám sok családban ez ugyanolyan feszült együttlét, mint máskor, csak az ünneptől nem leszünk hirtelen jobb emberek és nem rendeződnek a kapcsolatok. Sok helyen vitával, veszekedéssel telik az ünnep, ilyenkor döntenek legtöbben a válás mellett is.

Vajon mi a benned élő mondat és mi annak a pontos valósága? Arra hívlak, gondold át!

4. EZ VAN – Érzelmeink elfogadása
Ha félre tudjuk tenni a torzításainkat, eljuthatunk odáig, hogy itt és most ez a valóságom, hogy egyedül töltöm a karácsonyt és ez elszomorít. Fontos látni, hogy ez természetes állapot, hisz mindenki vágyik valakihez tartozni, szeretetet adni és kapni. Te is vágysz rá és természetes, hogy elszomorít és ez így teljesen rendben van, szóval ne bántsd magad azért, ha lenn van a hangulatod vagy esetleg a könnyed is kicsordul.

5.HASONLÍTGATÁS
Napjaink közösségi média felülte nagyon károsak ránk nézve abból a szempontból, hogy mások életet folyamatosan látjuk. Bár tudjuk, hogy mindenki a legjobb, többszörösen beállított és retusált képeket osztja meg az élete néhány csúcs pillanatáról, mégis, ez a kép él bennünk, mint mások valósága, szemben a mienkkel, ahol reggel kócosan kelünk táskákkal a szemünk alatt, hol időnként odaég a sütemény és nem biztos, hogy mindig őszinte a mosolyunk. Érdemes ezekre is úgy nézni, hogy vajon mi a valóságuk, mi van akkor, amikor épp nincs jelen a kamera és mi van nálunk, melyek a mi emlékezetes pillanataink?

 

ÉS MIT TEGYÉL, HOGY JOBBAN ÉREZD MAGAD?

Azért, mert nincs társad, nem marad el a karácsony. Ha pedig már így esett, akkor próbáld magad számára minél kellemesebbé tenni az ünnepet az alábbiakkal:

6. Teremts magadnak ünnepi hangulatot, díszítsd fel a lakást, állíts fát, helyezz fel ünnepi fényeket, gyújts gyertyát, tegyél be ünnepi zenét. Meglátod, a meleg környezet téged is jobb kedvre derít majd.

7. Nézd át a karácsonyi műsort, készítsd be a kedvenc filmjeidet, húzz meleg ruhát, főzz egy kakaót magadnak és csinálj filmmaratont vagy aludj nagyokat, olvass, sétálj sokat. Igazából egy estét és maximum két napot kell átvészelni, utána megy tovább az élet, addig meg egy jó sorozat is kitart.

8. Legyen ünnepi étkezés nálad is, készülj valami finom étellel, desszerttel magadnak, süss mézeskalácsot, vegyél szaloncukrot. Teríts meg szépen, tegyél szép szalvétát, add meg a módját az étkezésnek, ez is hozzájárul a hangulatodhoz.

9. Gondolj arra, hogy abban, hogy most egyedül vagy, abban milyen érték lehet? Mire ad lehetőséget, amire amúgy nem lenne lehetőséged? Nagyokat aludni? Megúszni a családi vitákat és a sok utazást? Úgy alakítani a napokat, ahogy te akarod? Nem kell alkalmazkodni másokhoz, jópofizni ezer éve látott rokonokhoz? Pizsiben tölteni a napot? Büntetlenül megenni egy egész tábla csokit? Mások figyelő tekintetétől mentesen azt tenni, amihez csak kedved van?

10. Azért mert egyedül vagy, nem kell egyedül lenned teljesen. Gondold át, van-e másik egyedülálló ismerősöd, kollegád, barátod, ismerősöd és hívd át magadhoz. Ha nem is Szentestére, de akár oda is. Vagy másik karácsonyi napra, meg is látogathatod őket vagy megkérdezheted, csatlakozhatnál-e valakikhez. Én annak idején áthívtam a többi szingli barátomat és együtt karácsonyoztunk, volt, hogy vendéget hívtunk Szentestére, aki amúgy egyedül töltötte volna az ünnepet. A lényeg, hogy ne félj tőle, szedd össze a bátorságodat és kérdezd meg, csatlakozhatsz-e vagy van-e kedvük átjönni. Az emberek sokszor sokkal együttérzőbbek és kedvesebbek, mint amire mi gondolunk.

11. Az előző ponthoz kapcsolódik, nálunk szokás egymás karácsonyfáját meglátogatni ilyenkor. Ez persze egy vendégség lényegében, de mindenki szívesen mutogatja és jó kis beszélgetések kerekednek ilyenkor a bejgli felett.

12. Ha a személyes együttlét nem is lehetséges, ma már bátran lehet hosszan telefonálni, videotelefonálni. Ismerek olyanokat, akik amikor a vírushelyzet miatt nem tudták együtt tölteni az ünnepeket, gyakorlatilag „együtt” díszítettek és főztek így órákon keresztül. Miért ne tehetnéd te is ugyanezt vagy hasonlót a barátaiddal? Azt is megteheted, hogy mindenki otthon nézi ugyanazt a filmet, közben pedig tartjátok a kapcsolatot online, telefonon és kommentelitek azt, „együtt” isztok egy pohár bort. Egy rövidebb beszélgetés is jobb kedvre deríthet ilyenkor, a lényeg, hogy valakivel kontaktálj.

13. Már az is sokat segít, ha kimész kicsit sétálni, megnézegeted a karácsonyfákat mások ablakában. Mi sokszor számoltuk őket gyerekkoromban és ezt most is így teszem. Sokszor elképzelem, vajon kik laknak odabenn, milyen a fájuk és lehet, furcsa, de szeretem például a saját fánkat is megnézni kívülről az utca felől.

14. Ha pedig edzésre is jut energiád, akkor te laposabb hassal mész majd neki az új évnek, mint a többiek, akik teli hassal töltötték az ünnepeket. Az edzés amúgy is levezeti a stresszt, a kedved is jobb lesz tőle, nem beszélve az önbecsülésedről, hogy még ünnepek alatt is tettél magadért.

15. Segíts! Leginkább magadon, gondolatban öleld át magad, érezz együtt magaddal, szeretgesd meg magad, nagyon vigasztaló lehet. Furcsának tűnik, de csukd be a szemed és próbáld elképzelni, ahogy a szomorú énedet megölelgeted. Maradj benne pár percig és láss csodát.

16. Segíts! Ezúton másokon. Sokan visznek ilyenkor ételt a hajléktalanoknak, látogatnak meg idős, magányos embereket vagy segítenek, amiben tudnak. A testvéred gyerekeivel is elmehetsz sétálni, addig ők tudnak picit pihenni a zsivaj után, te pedig töltődsz a lurkókkal.

17. Karácsonykor sok a színházi előadás, szingli túra. Egy ismerősömnek ilyenkor van a szülinapja, hatalmas parti van 26-án minden évben. Nézz körül, mik a lehetőségek és élj vele!

18. Feltölthet a relaxáció, meditáció is ilyenkor. Ha még nem próbáltad, tegyél be halk meditatív zenét (online rengeteget találni), amiben nincs énekhang, gyújts egy gyertyát és próbálj a fényre fókuszálni, a gondolatokat, pedig engedd tovább. Ha már van technikád, haladóbb vagy, akkor csendben a légzésedet is figyelheted vagy nem azonosult figyelemmel, kívülről ránézhetsz önmagadra. Hogyan érzi magát ez az ember, ahogy itt ül és meditál? Mi zajlik benne? Mire lenne szüksége? Mit adhatok neki én most? Csak nézz rá, figyeld meg és ne ítélkezz.

19. Nekem egy halk meditatív zenére történő nyújtás is minden alkalommal rengeteget segít, kisimítja a lelkemet, az egész napom jó hangulatban telik utána, próbáld ki te is!

20. Ha hívő vagy, az is kimozdíthat kicsit, ha elmész a szentmisére, istentiszteletre és ott énekelsz, imádkozol, lélekben kisimulsz, feltöltődsz picit.

+1:Végül pedig gondold át, mi az, amit jól csináltál idén és mit lenne jó még bevezetni a következő évben. Írd össze azt is, mire vágynál, álmodozz, alkoss célokat, amiért szívesen teszel. Legyen az egy hobbi, karrier terv, programok, ahova elmennél, önfejlesztés fizikailag vagy lelkileg. Ha elképzeled, hogy máris megvalósult, már el is érted, az rögtön ad egy löketet, hogy a tettek mezejére lépj.

Ha szeretnél többet olvasni a társkeresés témájában, ajánlom figyelmedbe a KÖNYVemet, ami kimondottan azokkal a problémákkal foglalkozik, amikkel a mindennapokban találkozol társkeresőként és amelyek a klienseimmel való munka során felmerülnek.
https://www.bilicstimea.hu/konyv-2/

Szeretettel,
Bilics Tímea – társkeresési szakértő, integrál szemléletű önismereti mentor
www.bilicstimea.hu

További írásaim: https://www.facebook.com/BilicsTimea.tudatostarskereses 

A bejegyzés trackback címe:

https://bilicstimea.blog.hu/api/trackback/id/tr4216786386

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Balogh Zsolt · http://vonattal-termeszetesen.blog.hu/ 2021.12.18. 21:57:53

Sokkal egyszerűbb a megoldás!
Nekem a kezembe akadt pár hete egy ezoterikus könyv, ami a sok közhely mellett tényleg megírt egy tényleg jó megoldást kb a könyv felénél: "Felejtsd el azt a szót, hogy kell".
A könyvet én itt le is tettem, hiszen nekem nem kell ezt a könyvet elolvasnom.

De hogy kapcsolódik ez karácsonyhoz? Hát úgy, hogy azért mert mások ezt csinálják, neked nem kell:
- fát venned és díszítened;
- valakivel együtt töltened a karácsonyt;
- ostoba filmeket nézned;
- rosszul érezned magad.

Persze ha erre vágysz, megteheted.

Bilics Tímea 2021.12.22. 11:41:11

Egyetértünk kedves Zsolt, semmi nem kell és semmi nem kötelező, csak mert mások úgy csinálják. Ha valakinek jól esik fát állítani, az az ő útja, másnak más okoz örömet. Én úgy látom, sokaknak azonban tanulni kell azt, hogy hogyan "nem kell" követni a társadalmi elvárásokat és mindazt, amit magunk körül látunk, illetve azt is, hogyan válogatjuk le azt, hogy mi valójában a saját vágyunk és mi az, amit a külvilág ültet el bennünk. Köszönöm a kommentet!
süti beállítások módosítása